18. elokuuta 2010

omenakakku

Äiti on tätä pienenä syönyt kotonaan ja halusi, että kokeilen leipoa tätä, kun sai työkaveriltaan kotimaisia omenoita :) Hyvää oli tämäkin taas! Vaikka pieniä kömmähdyksiä kävikin ja ulkonäkö ei ole mikään maailman upein - mutta makuhan se pääasia on :D Kyllä pyydettiin, että tekisin uudestaankin.

Image and video hosting by TinyPic

"Päällynen":
3-4 isoa omenaa (itse laitoin 8 pientä kotimaista omenaa)
1 rkl fariinisokeria
1 rkl voita


Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 muna
1 ½ dl maitoa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota (irtopohja)kakkuvuoka. Viipaloi omenat. Sulata voi, lisää sekaan fariinisokeri ja omenaviipaleet. Levitä kakkuvuoan pohjalle.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja sekoita kuivien aineiden joukkoon. Vatkaa kananmuna ja lisää se sekä maito muiden joukkoon. Levitä omenaviipaleiden päälle.

Paista uunissa n. 45 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Itse kokeilen aina puutikulla, ettei siihen tartu mitään ja silloin on sopivan kypsä. "Kaada"/keikauta tarjoilulautaselle, anna jäähtyä hiukan ja nauti! Tämän kanssa voisi sopia myös vaniljakastike, mutta hyvältä maistui ilmankin :)

päärynä-kookospiirakka

Tämän ohjeen löysin Yhteishyvä-ruokalehdestä, oli todella maukasta ja mehevää! Varmasti teen toistekin :)

Image and video hosting by TinyPic

Pohja:
4 kananmunaa
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g leivontamargariinia (itse käytin voita, kun tein mökillä, eikä ollut vaihtoehtoja)
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa

Pinnalle:
1 tlk (230 g) säilykepäärynöitä

Kuorrutus:
100 g leivontamargariinia (voita käytin tähänkin)
2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa (itse käytin pois kaappiin jäänen vispikerman ja hyvin sopi)
4 dl kookoshiutaleita

Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata rasva kattilassa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vuorotellen taikinaan sulatetun rasvan ja maidon kanssa. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista pohjaa 200-asteisessa uunin keskitasossa 12 minuuttia puolikypsäksi.

Valuta säilykepäärynöistä liemi siivilän avulla ja paloittele päärynät pienemmiksi. Mittaa kattilaan voi, sokeri ja kerma. Kuumenna, kunnes rasva on täysin sulanut ja seos kiehahtaa. Nosta kattila syrjään ja sekoita joukkoon kookoshiutaleet.

Nosta piirakka uunista ja levitä päärynäpalat pohjan päälle. Levitä kuorrutus pinnalle. Jatka paistamista 12-13 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

lohivoileipäkakku

Äiti on jo pitkään haikaillut kalavoileipäkakun perään ja nyt tuli sellaisen tekemiseen tilaisuus, kun hänellä oli "tyttöjen ilta" kavereiden kanssa :) Kinuskikissan loistavasta blogista olen löytänyt ohjeen tähänkin herkkuun. Tein kakusta vain puolet pienemmän ja pienin muutoksin.

Image and video hosting by TinyPic

6 täysjyväpaahtoleipää
6 ruispaahtoleipää

Täyte:
200 g lämminsavulohta
125 g kylmäsavulohta
1,5 rkl sitruunamehua
1 nippu tilliä
200 g ranskankermaa
300 g ruohosipulituorejuustoa
yht. 1/4 tl musta- ja valkopippuria

Kostutus:
maun mukaan maitoa

Koristelu:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (ohennettuna maidolla)
25 g kylmäsavulohta
tilliä
kurkkua
kirsikkatomaatteja
viinirypäleitä

Leikkaa lämmin- ja kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Purista sitruunamehu. Hienonna tilli. Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois.

Sekoita keskenään ranskankerma ja tuorejuusto. Vatkaa kuohkeaksi (n. 5 min). Sekoita joukkoon kylmäsavulohi, sitruunamehu, tillisilppu ja pippurit.

Laita tarjoiluvadille tiiviisti vierekkäin kolme palaa ruispaahtoleipää. Kostuta maidolla. Levitä päälle 1/3 täytettä. Ripottele täytteen päälle 1/3 lämminsavulohesta. Lado päälle täysjyväpaahtoleipäviipaleet ja kostuta. Laita väliin jälleen täytettä ja lämminsavulohta. Lado täytteen päälle toiset ruispaahtoleivät, kostuta ja toimi täytteen kanssa kuten edellä on kuvattu. Laita voileipäkakun kanneksi vielä vehnäpaahtoleivät ja kostuta.

Peitä voileipäkakku kelmulla. Laita päälle kevyt paino ja nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään. Itselläni on kakkukupu, jossa säilytän kakkuja.

Levitä pinnalle maidolla ohennettua tuorejuustoa. Itselläni tuorejuusto meni todella pakkuraiseksi, joten ranskankerma voisi toimia paremmin ohennuksena.. Koristele mielesi mukaan.

Image and video hosting by TinyPic

9. elokuuta 2010

sämpylät

Alkoi tehdä mieli ihan perussämpylöitä, on vaan niiiiin hyviä!

Image and video hosting by TinyPic

Taikina:
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi mikrossa n. 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja sekoita veteen. Lisää suola, kaurahiutaleet ja hunaja. Sekoita joukkoon loput jauhot ja vaivaa kädellä sekaisin. Lisää oliiviöljy. Laita taikina nousemaan n. 30 minuutiksi. Itse nostatan taikinat aina liinan alla ja mikroaaltouunin sisällä.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Vaivaa taikina pötköksi ja leikkaa haluamasi kokoisiin osiin. Pyöritä kappaleista sämpylöitä, laita pellille ja anna kohota liinan alla vielä hetki. Nosta sämpylät uuniin ja anna olla n. 20 minuuttia tai, kunnes pinta on kauniin "kullanruskea". Anna jäähtyä hieman (mutta älä liikaa, sillä lämpiminä nämä ovat parhaita) ja nauti! Itse syön aina margariinin ja joskus myös juuston kanssa :)

Image and video hosting by TinyPic

2. elokuuta 2010

texmex-voileipäkakku

Äidin, papan ja "varamummun" yhteisille syntymäpäiville leivoin tämän texmex-voileipäkakun sekä appelsiini-kinuski täytekakun. Onnea kaikille! :) Ohje on kai alunperin ollut Pirkka-lehdessä, itse löysin Kinuskikissan blogista ja sillä ohjeella tein, tosin pienemmän kokoisen ja hieman muunnellun version, sillä en ole mikään guacamolen ystävä.

Image and video hosting by TinyPic

12 täysjyväpaahtoleipää

Täyte 1. eli broilertäyte:
150 g maustamattomia broilerinfileesuikaleita
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
n. 100 g salsakastiketta
n. 100 g juustodippiä

Täyte 2.
100 g Crème Bonjour-aurinkokuivattutomaatti-tuorejuustoa

½ punainen paprika

Kostutus:
1 ½ dl vettä
½ dl sitruunamehua

Kuorrutus:
75 g ranskankermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristelu:
kirsikkatomaatteja
jääsalaattia
keltaista paprikaa
punasipulia
nacho-sipsejä

Ruskista broilerinsuikaleet öljyssä. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Hienonna lihat tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon salsakastike ja juustodippi.

Hienonna paprika. Sekoita tuorejuuston joukkoon.

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja laita kolme vierekkäin. Kostuta sitruunavedellä ja laita päälle puolet broileritäytteestä. Lisää toinen kerros, kostuta ja levitä tuorejuusto-paprikaseos päälle. Lisää kolmas leipäkerros, kostuta ja levitä päälle loput broileritäytteestä. Lisää vielä neljäs ja viimeinen kerros leipiä ja kostuta. Laita jokin paino kakun päälle, nosta jääkaappiin ja anna kostua yön yli.

Sekoita maustamaton tuorejuusto ja ranskankerma. Levitä tasaisesti kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

Image and video hosting by TinyPic
Tätä samaa kakkua tein serkun rippijuhliin heinäkuun lopulla, mutta tällä kertaa oikealla Kinuskikissan ohjeella eli tuorejuustojen tilalle guacamolea.

Image and video hosting by TinyPic

appelsiini-kinuski täytekakku

Tämä meni siis myös yhteissyntymäpäiville :)

Image and video hosting by TinyPic

6 munan vaalea sokerikakkupohja

Täyte:
400 g Valio Viola appelsiinituorejuustoa
2 ½ dl Flora Vispiä
n. 1 ½ dl kinuskikastiketta
2 tl vanilliinisokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita appelsiinituorejuusto joustavammaksi. Yhdistä, lisää kinuskikastike ja vanilliinisokeri ja sekoita vielä kaikki keskenään.

Päälle:

Kinuski (luotin Kinuskikissan ratkaisuun tässä kinuskin keittämisessä):
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Riittää halkaisijaltaan max 24 cm kakkuun. Laita ainekset teflon-pintaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Pienennä lämpötilaa ja anna kiehua hiljalleen n. 15-20 minuuttia. Aika voi vaihdella, mutta itselläni taisi mennä hieman ylikin tuon 20 minuutin. Kinuski oli hyvänmakuista, mutta vähän epätasaisesti meni kakun päälle ja oli melko tummaa. Huomasi kyllä, etten ole todella todella pitkään aikaan tehnyt kinuskikakkua.


Pursotukset
ovat Flora Vispiä.

Image and video hosting by TinyPic