31. joulukuuta 2010

kylmäsavulohi-katkarapu voileipäkakku

Äitin ja iskän mukaan uuden vuoden viettoon tein jostain blogista (en juuri nyt muista mistä, mutta jos joku tunnistaa omakseen, niin sanoo ihmeessä, niin laitan ylös!) löydetyllä ohjeella, mutta puolet pienempänä ja vähän muunnellen, tämän voileipäkakun :) Tässä siis juuri se ohje, millä itse tein. Hyvää kuulemma oli!

Image and video hosting by TinyPic

14 palaa ruispaahtoleipää

Täyte 1 (täytettä jäi vähän yli):

160 g kylmäsavulohta
60 g katkarapuja
1 prk kylmäsavulohituorejuustoa
3/4 prk kermaviiliä
1 prk creme fraichea
tilliä
valkopippuria

Täyte 2:

2 keitettyä kananmunaa
1/4 prk kermaviiliä
½ prk raejuustoa
45 g margariinia
valkopippuria
suolaa

Kostutus:
2 dl rasvatonta maitoa (meillä tykätään kosteista kakuista!)

Kuorrutus:
1/2 prk pippurituorejuustoa
1/2 prk maustamatontatuorejuustoa

Pilko täytteiden raaka-aineet pieneksi kahteen eri kulhoon ja sekoita maitotuotteiden kanssa tasaiseksi massaksi ja mausta.

Asettele leivät riviin, 3 ½ leipää/kerros ja kostuta. Levitä puolet kala-katkaraputäytteestä leipien päälle ja lado uusi leipäkerros täytteen päälle. Kostuta leivät ja levitä munavoitäyte leipien päälle. Lado uudet leivät ja levitä loppu kala-katkaraputäyte kostutetuille leiville. Kostuta päälle jäävä leipäkerros.

Kääri koko kakku kelmuun tai laita kakkukupuun ja laita jotain painoa päälle. Anna "maustua" seuraavaan päivään.

Sekoita tuorejuustot sekaisin. Levitä kuorrute kakun pinnalle ja koristele haluamallasi tavalla. Itse piti koristella sillein, että säilyy 3 h automatkan, joten laitoin päälle ananasta, kirsikkatomaatteja, katkarapuja ja kurkkua.

27. joulukuuta 2010

joulutunnelmia

Ah, joulu on ehdottomasti ihaninta aikaa vuodesta! <3 Tunnelma, ihmiset, ruoat, KAIKKI! Tänä vuonna joulua vietettiin perheen, sukulaisten ja tuttujen kesken, 11 meitä oli :) Oli paljon tekemistä ja todella hauskaa aattona ja pyhinä :) Huomasin, että oon vähän liian jouluihminen, kun meinas masennus iskeä, kun tajusin, että taas on joulu ohi ;( No ens vuonna taas, sitä odotellessa <3 Mutta tässä siis kuvia meidän joulutunnelmista.

Ensin tietenkin kuusi ja koristeita kotona!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Tässä kattaus, serkun kanssa suunniteltiin :)

Image and video hosting by TinyPic

Sitten ruoat, nam. Elikkä joulupöytään meillä tänä vuonna kuului kinkku (+ konjakkisinappi, mun tekemä Keihäsen herkkusinappi & kotisinappi), savukalkkuna (+ punaviinimarjahyytelö), perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, maksalaatikkoa, lanttulaatikkoa, perunoita, kylmäsavu- & graavilohta, sinappisilliä, tuoresalaattia (kurkku, salaatti, tomaatti), valkosipulisalaatinkastike & mun tekemä paholaisen salaatinkastike, feta- & kotijuustoa, rosollia, punajuuri- & sienisalaattia, suolakurkkua, kirjolohen mätiä (+ sipuli & smetana) ja tietenkin vaaleaa ja tummaa joululimppua.

Image and video hosting by TinyPic

Sitten aattoillan juustopöytä ja mun ja mun serkun pirteesti koristelemia pipareita :) Juustopöydässä oli tarjolla juustoista: sini- & valkohomejuustoa, taco ja kreikkalainen valkosipuli creme bonjour-tuorejuustoa, kotijuustoa, fetajuustoa, vuohenjuustoa, ritari-juustoa ja tilsit-juustoa. Keksejä oli normaaleja ja paprikan makuisia tuc-suolakeksejä ja "juustokeksisekoitus", jossa oli erilaisia juustojen kanssa sopivia keksejä. Lisäksi oli suolakurkkuja ja oliiveja sekä erilaisia hedelmiä: viinirypäleitä, mandariinejä, omenia ja säilykepäärynöitä. Ja tietenkin myös niitä pipareita! :)

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Lopuksi vielä kuva jouluyöltä, kun pääsimme kotiin :>

Image and video hosting by TinyPic

karpalojäädyke

Kaverilta sain tähän ohjeen, suositteli jouluherkuksi, kun niillä tätä aina jouluna syödään :) Ja olikin kyllä todella hyvää! Ihanan raikasta raskaan jouluaterian jälkeen ;) Ohje on alunperin jostain lehdestä löydetty.

Image and video hosting by TinyPic

4 keltuaista
1 1/4 dl sokeria
4 valkuaista
ripaus suolaa
5 dl kuohukermaa
2 dl soseutettuja karpaloita

1. Vatkaa keltuaiset ja 3/4 dl sokeria vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Vatkaa valkuaiset, ripaus suolaa ja loput sokerista kovaksi vaahdoksi.
3. Vatkaa vielä erikseen kerma vaahdoksi.
4. Sekoita vaahdot keskenään varovasti nostellen, ei enää vatkaten.
5. Lisää karpalosurvos, sekoita ja tarkista maku.
6. Kaada vaahto kylmällä vedellä huuhdottuun jäädyke- tai kakkuvuokaan.
7. Peitä kelmulla ja pakasta vähintään 6 h. (Voi tehdä myös hyvissä ajoin etukäteen, itse tein 3 päivää ennen tarjoilua.)
8. Anna olla hetki lämpimässä tai kastele vuokaa lämpimällä vedellä, jotta jäädyke irtoaa reunoista. Kumoa tarjoiluvadille.
9. Tarjoile. Itse tarjoilin valmiin kinuskikastikkeen kanssa, mutta myös karpalot tai karpalokastike sopisi.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

16. joulukuuta 2010

suklaakonvehteja

Kaverin kanssa päätettiin viimeisenä päivänä ennen lomaa tehdä yhdessä suklaakonvehteja lahjaksi ja muuten vaan herkuteltavaksi :) Mitään kikkailua ei tehty, sulatettiin valkosuklaata ja maitosuklaata ja laitettiin sekaan vaihtoehtoisesti Marianne Crushia, kookoshiutaleita, pähkinöitä ja dajm-rakeita. Hyviä tuli, mun suosikkeja oli etenkin sellaset, missä oli pohjalla valkosuklaata, jonka päällä kookoshiutaleita, sitten kerros maitosuklaata ja vielä päällä kookoshiutaleita, nams.

Tässä paljon erilaisia:

Image and video hosting by TinyPic

Tässä jokaista yksi, millaisia tehtiin:

Image and video hosting by TinyPic

Kaveri oli ostanut jonkun kipsimuotin, missä oli eläinten kuvia. Sinne siveltiin pohjalle vähän rypsiöljyä, sitten valkosuklaata ohut kerros ja päälle maitosuklaata ja annettiin jähmettyä. Tuli kyllä tosi hienon näköisiä, kivasti meni toi valkosuklaa ja näkyy kaikki yksityiskohdat!

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


6. joulukuuta 2010

daim-palat

Näitä olen tehnyt ennenkin, mutta sillon unohdin kuvata, joten tässä ohje kuvan kanssa :) Nyt tein tätä ystäväni 20-vuotis synttäreille, hyvää oli kyllä taas! ;) Suklaista ja makeaa! Kinuskikissalta tämänkin ohjeen löysin ja tässä siis se.

Image and video hosting by TinyPic

Pohja:
200 g margariinia
1 ½ dl sokeria

3 munaa
1 ½ dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta

Kuorrute:

2 isoa daimia
150 g margariinia
2 dl sokeria
2 tl vanilijasokeria
2 keltuaista
2 tl murukahvia

Koristelu:
Daim-rouhetta

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10 min.

Rouhi Daimit. Sulata kattilassa rasva. Lisää sokerit, keltuaiset ja murukahvi. Anna kiehahtaa ja keitä parisen minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa paksuuntua ja murukahvi on liuennut sen joukkoon. Lisää sitten Daim-rouhe. Levitä kuorrute heti pohjan päälle. Kuorrute jämähtää muutamassa sekunnissa, joten ole nopea!

lapin poro-kinkkupiiras

Kinuskikissalta tämäkin herkullinen ohje on löytynyt. Äiti ja iskä rakastavat poron lihaa ja sen vuoksi tämän ohjeen valitsinkin kaikkien perus kinkkupiirakoiden joukosta. Ja itsenäisyyspäivänä siis tätäkin oli tarjolla :>

Image and video hosting by TinyPic

Pohja:
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 dl emmental-juustoraastetta
150 g margariinia
½ dl vettä

Täyte:
1 sipuli
1 ½ dl persiljaa
100 g kylmäsavuporoa
100 g palvikinkkua
3 munaa
120 g smetanaa
2 dl ruokakermaa
2 dl emmental-juustoraastetta
mustapippuria
150-200 g leipäjuustoa

Sekoita jauhot ja emmental-raaste keskenään. Paloittele joukkoon voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Hienonna sipuli ja persilja. Leikkaa poro ja kinkku kuutioiksi. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään leipäjuustoa lukuun ottamatta. Kaada täyte vuokaan.Leikkaa leipäjuusto paloiksi tai ota siitä kuvioita muotilla. Asettele juustot täytteen päälle.Paista 200 asteessa 45 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla.

Image and video hosting by TinyPic

marianne-kuivakakku

Tällä ohjeella tein muutama vuosi sitten usein kakkuja, esimerkiksi ylioppilasjuhlissani tätä oli tarjolla. Ohje löytyy monilta sivuilta ja monista blogeista Nyt löysinkin taas ohjeen ja päätin tehdä itsenäisyyspäivän tarjottavaksi suolaisen piirakan ja juustokakun seuraksi. Ihanan mehevä kuivakakku ja todella helppo tehdä! :)

Image and video hosting by TinyPic

200 g voita

2½ dl sokeria
3 munaa
2 dl kermaviiliä
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaota
1½ dl Marianne-murskaa (itse laitoin myös tummasuklaarouhetta, kun Marianne-rouhetta ei ollut tarpeeksi)

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kermaviili, kuivat aineet ja Marianne-murska voi-sokerivaahtoon. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin 50 min.

omena-kaneli juustokakku

Idea tähän kakkuun lähti, kun maistoin Valion Uuniomena-jogurttia, oli niin hyvää! Ja heti tuli mieleen, että jogurtti voisi sopia hyvin juustokakun täytteeseen :) Itse siis kehittelin ohjeen, kysellen apua muun muassa Kinuskifoorumilla (www.kinuskikissa.fi, kiitos kaikille!) ja Itsenäisyyspäivänä siis herkuteltiin tällä ja olikin kyllä todella herkkua!

Image and video hosting by TinyPic

Pohja:
180 g valmiita piparkakkuja
75 g voita

Täyte:
1 prk (2,5 dl) Flora Vispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl uuniomena-jogurttia
1 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 tl kanelia
6 liivatetta

Kiille (tuoreomenakiisseli):
2 dl vettä
½ dl sokeria
1 tl kanelia
2 omenaa
½ sitruunan mehu
3 liivatetta

Murskaa piparkakut pieneksi. Itse käytin monitoimikonetta. Sulata rasva ja sekoita piparkakkumurun joukkoon. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä voi-piparkakkuseos vuoan pohjalle tasaisesti.

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa Flora Vispi, sekoita joukkoon tuorejuusto, jogurtti, sokerit ja kaneli ja sekoita tasaiseksi. Sulata liivatteet pienessä tilkassa kuumaa vettä ja sekoita tasaisena nauhana täytteen joukkoon. Kaada vuokaan ja anna hyytyä. Itse annoin olla yön yli jääkaapissa.

Seuraavana päivänä tee kiille. Laita liivatteet pehmiämään/likoamaan kylmään veteen. Raasta omenat. Sekoita kattilassa vesi, sokeri ja kaneli. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa. Ota pois levyltä ja lisää sitruunan mehu, omenaraaste ja liivatteet. Sekoita. Kaada varovasti vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä. Koristele haluamallasi tavalla, mutta kakku ei välttämättä tarvitse mitään koristeluja, sillä pinnasta tulee kiilteen ansiosta pelkälläänkin kivan näköinen. Itse laitoin kanelia ja lumihiutaleen muotoisia strösselejä (jotka kyllä vähän levis..)

Image and video hosting by TinyPic

1. joulukuuta 2010

kaalipiirakka

Tän herkullisen suolaisen piirakan ohjeen oon saanut ystävältäni :) Tehtiin tätä aina, kun asuttiin kämppiksinä. On kyllä maukasta :>

Image and video hosting by TinyPic

4 lehtitaikinalevyä

Täyte:
puolikas keräkaali
2 porkkanaa
1 sipuli
mausteita oman maun mukaan (itse laitoin suolaa, oreganoa, valkosipulijauhetta, mustaa pippuria ja vähän paprikamaustetta)

Ota taikinalevyt sulamaan. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pilko sipuli ja kuullota kattilassa pienessä määrässä öljyä. Kuori porkkanat ja raasta tai tee "suiroja" kuorimaveitsellä ja lisää sipulien joukkoon. Pilko kaali, lisää kattilaan sipuleiden ja porkkanoiden sekaan sekä lisää lopuksi 2 dl vettä. Anna kypsentyä niin kauan, että vesi on haihtunut ja/tai vihannekset ovat pehmenneet. Mausta.

Kauli levyistä yhtenäinen levy, laita täyte toiselle puolelle levyä, käännä toinen puoli päälle ja purista reunat yhteen. Tee lopuksi reikiä pintaan esimerkiksi haarukalla ja laita uuniin n. 15-20 minuutiksi tai niin kauan, että pinta on kauniin ruskea. Herkuttele! Itse syön tämän kanssa aina puolukkahilloa.