28. helmikuuta 2011

sushia

Eipä nyt varsinaisesti liity leivontaan, mutta pakko laittaa tänne, kun äitin kanssa kokeiltiin ekan kerran elämässämme tehdä ite sushia! Oli kyllä huomattavasti helpompaa kuin kuvittelin ja oli hyvää :) Meillä oli valmis sellainen sushi-paketti, missä oli bambumatto, merilevälevyjä, sushi-riisiä, soijaa ja wasabia. "Täytteeks" laitettiin surimia, kurkkua, porkkanaa ja majoneesia. Tässä siis kuva meijän luomuksista ;)

Image and video hosting by TinyPic

Niin ja se vielä, että löysin ja ostin nyt 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan, niin pääsen tekemään pieniä kakkuja ja kokeilla erilaisia täytteitä :)

27. helmikuuta 2011

mansikkainen britatorttu

Lomaa viettelen ja teki mieli taas leipoa jotain, ilman mitään erityistä syytä :) Herkuteltiin sitten äitin ja äitin työkaverin kanssa ja iskäkin saa tätä maistaa, kun tulee kotiin :> En ole ennen britatorttua tehnyt, mutta nyt oli tähän sopivasti aineet ja pitkään oon jotain marenkista halunnut tehdä. Nam! Ohje on Hellapoliisilta ja vähän muokkailin enemmän oman maun mukaiseksi. Tässä siis se ohje, minkä mukaan itse tein.

Image and video hosting by TinyPic

Pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Marenki:
3 valkuaista
1 dl tomusokeria (Hellapoliisilla mansikkatomusokeria, omasta mielestä liian makeaa)

Täyte:
2 1/2 dl Flora Vanillaa (Hellapoliisilla Flora Vispiä ja lisänä enemmän sokeria ja vaniljasokeria)
1 dl maitorahkaa
n. 2-3 dl pakastemansikoita tai -vadelmia
ripaus sokeria

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vähitellen, mutta koko ajan vatkaten tomusokeri. Levitä marenki taikinan pinnalle lusikalla ilmavasti. Paista 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 20 minuuttia. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi, lisää maitorahka, sekä kohmeiset marjat. Mausta ripauksella sokeria. Puolita jäähtynyt taikinalevy. Levitä alimmalle levylle täyte ja nosta toinen levy täytteen päälle. Siivilöi pinnalle mansikanmakuista tomusokeria.

Image and video hosting by TinyPic

18. helmikuuta 2011

leivontatarvikkeita

Heippa, ajattelin kerrankin ihan muuten vain kirjoitella tänne :)

Elikkä, mietin tässä, että mitäköhän leivontatarvikkeita seuraavaksi tarvisin. Listalla on tällä hetkellä ainakin:

  • pieni (vaikka 16 cm halkaisijaltaan) kakkuvuoka, jotta voin kokeilla erilaisia kakkuja ja täytteitä, eikä aina tarvitse kutsua koko sukua syömään tai syödä ite ihan ähkyks ittensä :D
  • "muffinsipelti", koska viimeks muffinssit meni pikkusen pilalle pelkissä paperivuoissa :s Mulla on kyllä myös silikoniset sydänmuffinssivuoat, joita voisin myös kokeilla :)
  • uusia tyllia/pursotuspäitä, koska haluan kokeilla uusia pursotustyylejä ja opetella tekemään hienoja pursotuksia, kuten mm. Kinuskikissa, Tarjuska (TaikinaTaivas) ja Pia (KakkuHelmi) ja monet monet muut, joiden pursotuksia ihailen!
Nämä nyt ainakin, osaisko joku kokeneempi neuvoa, mitä muuta tällainen aloitteleva "leipuri" voisi tarvita? Tykkään tosiaan tehdä täytekakkuja, erilaisia suolaisia ja makeita piirakoita, voileipäkakkuja, muffinsseja yms. :> Kiitos neuvoista kaikille!

Tässä vielä pari talvista kuvaa Jyväskylän korkeakoulujen talvirieha SnowDaysta, joka oli keskiviikkona mukavassa 20-25 asteen pakkasessa. Oli tosi hieno keli kyllä! Aurinko <3

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Ja lopuksi vielä.. Lapsethan on terveitä, kun ne leikkii :D

Image and video hosting by TinyPic


sitruuna-marenkitorttu

Järjestimme Naisvoimistelijoiden kokouksen meillä kotona, koska halusin leipoa ja siinä oli taas hyvä syy ;) Tällä kertaa tein Kinuskikissan ohjeella sitruuna-marenkitorttua ja vanhaa tuttua kevyttä kinkkuvoileipäkakkua, jonka ohje täältä jo löytyykin :)

Image and video hosting by TinyPic

Tässä siis Kinuskikissan ohje:

Pohja:
3 ¼ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita tai margariinia
½ dl vettä

Täyte:
2 ¼ dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1 ¾ vettä
1 dl puristettua sitruunamehua (n. 2 sitruunan mehu)
5 keltuaista
50 g voita

Marenki:
5 valkuaista
1 ¼ dl sokeria

Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan pohjalle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään. Lisää vesi ja puristettu sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä.

Image and video hosting by TinyPic

Ja tässä kuva vielä molemmista tarjottavista yhdessä

Image and video hosting by TinyPic